Ik kom van meer gedwongen en gesloten kaders, de jeugdgevangenis en gesloten jeugdzorg. Ik heb gezondheidswetenschappen gestudeerd gevolgd met twee masters: mental health en neuropsychology. Een vriend van me werkte bij Yes We Can als coach en kon hier heel enthousiast over vertellen. Toen was mijn interesse gewekt en heb ik ook gesolliciteerd.
Na twee meeloopdagen mocht ik voor de eerste keer het afscheid meemaken van de fellows in hun laatste week. Toen wist ik zeker dat ik onderdeel wilde zijn hiervan. De oprechte dankbaarheid van de fellows die een afscheid voorlazen, het verdriet van afscheid moeten nemen van een plek die bijzonder voor ze is, de verbinding die voelbaar was. Dat fellows dit uit zichzelf schrijven en op die manier afscheid nemen heeft zo’n indruk op me gemaakt. Dat is waarom ik hier aan de slag wilde.
Ik heb sindsdien heel veel mooie momenten mogen meemaken bij Yes We Can Clinics. Er zijn veel (momenten met) fellows en collega’s die ik niet snel ga vergeten. Je werkt zo intens samen met collega’s dat je snel hecht wordt, wat mooie momenten oplevert. Wat mij vaak raakt en dus bijblijft zijn de fellows die na jarenlang hulpverlening het vertrouwen zijn kwijtgeraakt en zichzelf nog één kans geven. Fellows die hier soms letterlijk meer dood dan levend aankomen en die naar buiten gaan met niet alleen weer vertrouwen en hoop op een toekomst, maar die ook weer zin hebben om te gaan leven.
Maar ook de verdrietige momenten zijn bijzonder en blijven me bij. Wanneer je zo intens met elkaar een proces aangaat kan het niet anders dan dat je geraakt wordt door de verhalen, het verdriet en het leed dat is veroorzaakt en ervaren. De setting en sfeer maakt het mogelijk dat jongeren snel tot een punt komen waarop ze durven te uiten en voelen wat ze jarenlang hebben weggeduwd, wat te pijnlijk was. Het is heel bijzonder om die emoties samen te mogen meemaken en onderdeel te mogen zijn van herstel van oude pijn.
Wellicht dubbelzinnig, maar ik ben een nuchter type. Kunnen relativeren is belangrijk voor mij, ook in het werk. Je krijgt veel heftige verhalen en emoties mee iedere dag. Een nuchtere insteek en optimisme helpt me dan ook om dit werk te kunnen doen.
Om bij Yes We Can te werken moet je een dikke huid hebben. Door processen met fellows aan te gaan zal je er niet onderuit komen om ook de confrontatie met jezelf aan te gaan. YWCC is een aparte mini-wereld op zichzelf, waar je in meegezogen wordt, een ‘sneltrein’ waar je met heel je hart in meegaat, of anders uit moet stappen.