De jongerencoaches. De behandelteams. En de ervaringsdeskundige counselors. Als fellow zie je ze iedere dag en ken je ze binnen een paar weken allemaal. Maar minstens zo veel Yes We Can’ers acteren op de achtergrond: de stille krachten die er achter de schermen voor zorgen dat Yes We Can Clinics door blijft draaien. 24 uur per dag. 7 dagen per week. Wat doen al deze Yes We Can'ers? Vandaag een portret van Counselor Daan.
De rol van counselor kun je alleen vervullen als je in hetzelfde schuitje hebt gezeten als de jongeren in de kliniek. Ook Daan is ervaringsdeskundige. In iedere fellow ziet hij zichzelf terug. Dat wil zeggen, in iedere houding of redenering herkent hij de jonge Daan. “De slachtofferrol bijvoorbeeld: die voelde voor mij heel lang comfortabel, terwijl ik mezelf ermee ziek hield. Dat is een les die ik de kids nu meegeef: blijf je niet verschuilen achter wat je overkomen is, maar pak zelf de regie. Ik probeer ze een beetje te spiegelen, waarmee ik ze wil laten inzien wat hun gedrag is.”
Eigen leven als leerschool
Een opleiding voor wat Daan doet? Die is er niet. Daans eigen leven was zijn leerschool. “Ik doe veel op gevoel. Elke jongere die hier binnenkomt, is een ster in manipuleren. Liegen, bedriegen, verdraaien. Veel van hen hebben een masker op en weten precies hoe ze krijgen wat ze willen. Ik probeer daar doorheen te prikken.”
“Ik dacht vroeger bij elke hulpverlener: ‘Sodemieter op!' Die weerstand zie ik ook bij nieuwe fellows”
Wat het gedrag van een jongere ook is, dat wat eronder zit is vrijwel altijd hetzelfde: pijn. En verdriet. Omdat Daan diezelfde pijn kent, kan hij de jongeren in de kliniek helpen. “Ik dacht vroeger bij elke hulpverlener: ‘Wie de fuck denk je dat je bent? Sodemieter op!' Die weerstand zie ik ook bij nieuwe fellows. Dat is helemaal niet erg. Na een paar weken draait die houding en zien ze in dat ze iets aan mij kunnen hebben. Ik merk dat jongeren iets van me aannemen. Zeker als ze horen dat ik in grote lijnen hetzelfde heb meegemaakt en omhoog ben opgeklauterd. Ze laten mij toe in hun wereld en dat vind ik ontzettend bijzonder.”
Persoonlijk gesprek
Daan werkt sinds begin 2021 bij Yes We Can Clinics. Daarvóór was hij als rapper actief in de muziek. “Iemand tipte me Yes We Can en ik had een sollicitatiegesprek met Dimitri (Spronck, Directeur Operationele Behandelzaken). Dat werd een superpersoonlijk gesprek van 1,5 uur, waarbij we het amper over het werk gehad hebben. Dat was veelzeggend: ik mag hier gewoon zijn wie ik ben. Dit is de juiste plek voor mij, wist ik.” Nu alle coronamaatregelingen zijn afgeschaft, kan hij als rapper weer optreden. “Maar daar heb ik geen zin meer in. Ik zal altijd muziek blijven maken, maar hoef niet meer zo nodig op een podium. Optreden is eigenlijk een vorm van aandacht en herkenning vragen. Die behoefte heb ik niet meer want ik vind die herkenning hier, in de kliniek. Ik haal hier veel meer voldoening uit.”
Iets voor jou?
Ben je net als Daan ervaringsdeskundig en heb je interesse in een baan bij bij Yes We Can Clinics, als counselor, casemanager of coach? Neem eens contact op met onze recruiter Isabelle (via +31 (0)40 211 0311 of [email protected]). Zij denkt graag met je mee over je mogelijkheden en voorziet je van advies.