Sinds de start van Yes We Can Clinics in 2011 werken wij al met een professioneel team van ervaringsdeskundigen. En daar zijn we trots op. Ervaringsdeskundigen worden onder andere ingezet als volwaardig counselor, coach of casemanager. Ook onze oprichter is ervaringsdeskundig.
Je bent bij YWCC een ervaringsdeskundige collega wanneer jij te maken hebt gehad met psychische problemen, verslaving of gedragsproblemen. Je bent in dit geval 100% volwaardig lid van het multidisciplinaire team en hebt evenveel, zo niet méér, impact op de levens van de fellows. We verwachten van onze ervaringsdeskundige collega’s wel een aantal dingen:
Vóórdat je bij ons in dienst komt zit je minimaal twee jaar in herstel. Wanneer je in herstel zit van een verslaving ben je twee jaar volledig abstinent van alle soorten geestverruimende middelen. Je bent dan dus niet alleen abstinent van ‘jouw’ middel, maar van alle verdovende, bewustzijnsveranderende en stimulerende middelen. Als jouw drug of choice tijdens jouw verslaving bijvoorbeeld cocaïne was, dan drink je in herstel dus ook geen alcohol. Idem dito voor een gameverslaving.
Ons team van casemanagers biedt vanaf hun werkplek in Waalre een luisterend oor en geven tips en adviezen aan jongeren en families die op zoek zijn naar hulp. Zij zijn daarnaast de eerste Yes We Can’ers waarmee fellows en families in gesprek gaan tijdens een intake. En niets is zo belangrijk als dat eerste contact.
Onze casemanagers hebben in het verleden voor hun eigen hete vuren gestaan. Hierdoor weten zij als geen ander wat de jongeren en hun ouders/verzorgers doormaken op het moment dat ze voor het eerst bij YWCC aankloppen. En juist door die herkenning maken ze verbinding. Er komt geen dokter in een witte jas ‘de schade opmeten’. Er komt een mens van vlees bloed, die begint met het delen van zijn eigen ervaringen.
Onze collega’s zijn creatieve doeners, die buiten de kaders denken. Iedere casemanager durft dan ook op zijn of haar eigen manier een draai te geven aan de intake. En die vrijheid krijgen zij ook. Yes We Can Clinics doet het graag nét even anders, juist door te starten met verbinding.
Benieuwd hoe een intake eraan toegaat bij Yes We Can Clinics? In onderstaande video leggen casemanager Dirk, behandelcoördinator Anouk en psychiater Kathelyne dit uit.
Iedereen die bij YWCC werkt heeft levenservaring opgedaan die zij kunnen en zullen inzetten voor het herstel van onze fellows. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat collega’s met soortgelijke ervaringen als onze fellows van onschatbare waarde zijn, werken wij met ervaringsdeskundigen.
Yes We Can Clinics werkt volgens een unieke multidisciplinaire aanpak. Casemanagers werken dan ook nauw samen met andere zorgspecialisten binnen de organisatie. Dagelijks vinden er zogenoemde MDO’s plaats. Dit zijn multidisciplinaire meetings waarin collega’s van verschillende disciplines overleggen over de fellows die in behandeling komen en zijn. Iedereen is hierin gelijkwaardig en samen werken zij met maar één doel: alles voor de fellow.
Op de afdeling casemanagement werken zo’n vijftien mensen. Ook werken er twee planning- en organisatiecoördinatoren: twee fijne dames die de casemanagers ondersteunen met praktische, administratieve en planmatige taken. Het team is jong, creatief en gedreven. Net als de organisatie. Er is ruimte voor vernieuwing, out-of-the-box ideeën en er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en groei.
Tijdens jouw carrière bij Yes We Can Clinics wordt er veel aandacht besteed aan jouw ontwikkeling. Vanaf de start wordt er van jou een échte Yes We Can’er gemaakt. Je begint in de Yes We Can Academy en er bestaan flink wat opleidingsmogelijkheden voor alle collega’s.