Drugsverslaving

Drugsverslaving

Wat ooit onschuldig begon met een jointje, kan uiteindelijk ontaarden in een (zware) drugsverslaving. Verslaving is een ziekte. Een jongere is verslaafd aan drugs als hij of zij hier lichamelijk of geestelijk afhankelijk van is, als zijn of haar leven draait om het krijgen en gebruiken van drugs en als hij of zij er niet meer vanaf kan blijven, stoppen of minderen. Dit geldt voor ieder middel. Of het nu gaat om cocaïne, speed, XTC, wiet, paddo's, LSD, GHB of heroïne. 

Aanmelden voor een intakegesprek

Heeft u vragen?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wanneer ben je drugsverslaafd?   

Je bent verslaafd aan drugs als je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk bent van drugs, als het leven draait om het verkrijgen en gebruiken van drugs en als pogingen om te minderen of stoppen niet lukken. Dit geldt voor ieder middel, bijvoorbeeld wiet, cocaïne, speed (amfetamine), XTC, paddo's, LSD, GHB of heroïne.

Joey werd behandeld voor zijn drugsverslaving

Drugsverslaving en jongeren

Jongeren zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van drugs. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen. De hersenen zijn nog volop in de groei. Vaak onder invloed zijn om bepaalde gevoelens te ontwijken, kan ook de persoonlijke en sociale ontwikkeling belemmeren.   

Jongeren die drugsverslaafd zijn, hebben vaak nare dingen meegemaakt. Bijvoorbeeld traumatische ervaringen zoals pesten, uitsluiting, mishandeling en misbruik. Door de werking van de drugs, of dat nu stimulerend, verdovend of bewustzijnsveranderend is (sommige middelen hebben een gemengd effect) hoeven ze hun problemen even niet of minder te voelen.  

Vaak zijn jongeren zich wel bewust van de risico’s van drugs. Ze willen graag afkicken maar uiteindelijk lukt het niet om te minderen of te stoppen met drugs. Een intensieve behandeling kan dan uitkomst bieden. Bij Yes We Can Clinics biedt een multidisciplinair behandelteam hulp bij verslaving, binnen een veilig en positief behandelklimaat.

We zien dat een drugsverslaving vaak samengaat met andere problemen, zoals een depressie of angststoornis. Wij zijn gespecialiseerd in deze meervoudige problematiek. Onze missie is om de jongeren een nieuw perspectief te bieden, met als motto ‘Yes we can’ – ‘Ja, we kunnen veranderen’. Mede door de dynamiek van de groep krijgen jongeren de kracht en de wil om te veranderen.

Oorzaken van een drugsverslaving

Een drugsverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling) of dat er negatieve sociale gebeurtenissen hebben plaatsgevonden (zoals pesten). Beide kunnen resulteren in een trauma. Overmatig drugsgebruik kent vaak onderliggende problematiek en is in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Soms is er echter helemaal geen aanleiding of reden te vinden en heeft de verslaving extreme vormen aangenomen.

Tristan

Tristan werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor zijn depressie, verslavingen en een angststoornis.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een drugsverslaving aanmelden voor een intakegesprek bij Yes We Can Clinics? Maak dan gebruik van ons aanmeldformulier. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.

Aanmelden

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinische en een ambulante behandeling, gevolgd door een intensief nazorgprogramma, waarbij onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Al onze medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Lees alles over onze unieke aanpak