Van ‘klassieke’ illegale drugs als cannabis en xtc zijn de risico’s ondertussen wel onderzocht. En dus bekend. Designerdrugs zijn een relatief nieuwe vorm van drugs. Daardoor is er nog weinig onderzoek gedaan, waardoor ze veel gevaarlijker kunnen zijn dan de ‘klassieke’ drugs. Het grootste risico van designerdrugs? Op de lange termijn weten we simpelweg niet wat het aanricht. De gebruiker is dus eigenlijk zijn of haar eigen proefpersoon.
Toch weerhoudt dat jongeren niet van veelvoudig en vaak overmatig gebruik. Vooral in het feest- en festivalcircuit zijn designerdrugs, waarvan 3-MMC, 4-MMC en 4-FA de bekendste zijn, sterk in opkomst. Vaak zijn deze drugs zelfs legaal en eenvoudig online te bestellen. Qua werking zijn deze middelen te vergelijken met amfetamine (speed): de effecten worden omschreven als een combinatie van speed, cocaïne en XTC: oppeppend en stimulerend met euforische momenten.
Al snel slaat de euforie echter om: 3-MMC en 4-MMC hebben een bijzonder hoog verslavingsrisico. De aangename effecten vloeien zo snel over naar de vervelende na-effecten, dat de verleiding om steeds ‘bij te nemen’ erg groot is. De drang om langdurig en steeds meer te gebruiken is bij designerdrugs dan ook opvallend hoog.
In feite zijn de oorzaken van een designerdrugsverslaving identiek aan de oorzaken van andere drugsverslavingen of een alcoholverslaving. Soms werkt een negatieve gebeurtenis de verslaving in de hand, zoals seksueel misbruik of mishandeling. Of het heeft een langdurige stelselmatige oorzaak, zoals pesten. Dit kan resulteren in een trauma.
Net zoals bij andere vormen van overmatig gebruik kent overmatig designerdrugsgebruik vaak een onderliggende problematiek: in veel gevallen is het een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Toch is dat niet altijd zo. Soms is er geen aanwijsbare aanleiding en heeft de verslaving toch extreme vormen aangenomen.
Wilt u iemand met een designerdrugsverslaving aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 .
Intake formulier