Designerdrugsverslaving

Designerdrugsverslaving

Designerdrugs zijn sterk in opkomst. Ze zijn net zo gevaarlijk als de bekende ‘traditionele’ drugs, maar vallen in veel gevallen nog niet onder de drugswetgeving. 

Aanmelden voor een intakegesprek

Heeft u vragen?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311  (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Designerdrugs: wat is het en waarom zijn ze gevaarlijk? 

Drugs zijn er in alle soorten en maten en inmiddels zijn we zover dat mensen drugs kunnen ‘ontwerpen’. Deze designerdrugs zijn qua werking vergelijkbaar met andere illegale middelen, maar vallen nog niet onder de Nederlandse opiumwet en zijn juist vaak gemaakt om die wetgeving te omzeilen. Omdat er constant nieuwe samenstellingen en typen designerdrugs op de markt komen, is het lastig er een verbod op te leggen. De drug 3-MMC staat sinds oktober 2021 wel op Lijst II van de Opiumwet en is daarmee officieel verboden.

De Rijksoverheid wil ervoor zorgen dat ook andere designerdrugs snel verboden zijn. En dat is nodig, want steeds meer jongeren raken verslaafd aan designerdrugs. De redenen hiervoor zijn verschillend. Allereerst is er het gebrek aan wetgeving, waardoor designerdrugs vaak eenvoudig via bijvoorbeeld internet zijn te bestellen. Daarnaast proberen veel jongeren met behulp van designerdrugs een innerlijke pijn te onderdrukken. Zo kampen veel jongeren met trauma's uit het verleden of worden/zijn ze vroeger gepest op school. Ook het verlies van een dierbare of het meemaken van een (vecht)scheiding kan voor gevoelens zorgen die jongeren proberen te laten verdwijnen. Bij een deel van de jongeren die kampen met problematisch middelengebruik is geen duidelijke reden aan te wijzen. Ze raken "gewoon" verslaafd.

Welke designerdrugs zijn er?  

Sinds een aantal jaren zijn er steeds meer van deze designerdrugs (ook wel "research chemicals" genoemd) in omloop, zoals 2C-I, 2C-B, 4-FA (4-FMP), Benzo Fury (6-APB), mefedron (4-MMC, miauw miauw; "mephedrone" in het Engels), 3-MMC en methoxetamine (MXE). Iedere dag kunnen er weer nieuwe drugs op de markt verschijnen. Ze zijn levensgevaarlijk en net zo verslavend als alle andere vormen van drugs. 

Joey

"In het laatste jaar gebruikte ik vijf gram cocaïne per week en meerdere keren per week XTC."

Joey werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor gedragsproblemen en verslavingen.

Designerdrugs en jongeren 

Hoewel de kennismaking met designerdrugs vaak plaatsvindt tijdens feestjes en festivals, blijft het vaak niet bij recreatief gebruik. Designerdrugs zijn zeer verslavend en al snel kun je niet zonder. De drang om te gebruiken wordt te groot. Jongeren die kampen met overmatig designerdrugsgebruik komen dan ook vrij snel in de problemen. Vriendschappen worden verbroken, de jongere vereenzaamt, isoleert zichzelf en heeft steeds meer sociale angsten en een negatief zelfbeeld. School en werk verdwijnen naar de achtergrond en het drugsgebruik neemt een centrale positie in. De problemen worden hierdoor alleen maar groter. 

Designerdrugsverslaving en Yes We Can Clinics 

Designerdrugsverslaving is een groeiend probleem: zowel jongeren als volwassenen raken ervan afhankelijk. Bij Yes We Can Clinics hebben we ervaring met de behandeling van alle soorten designerdrugs, zoals 2C-I, 4-FMP, 2C-B, Benzo Fury, 4-MMC, miauw miauw en 3-MMC. We kijken vooral naar de oorzaak van de verslaving, want vaak gaat die samen met een depressie, angststoornis en/of een gedragsproblemen. Wij bieden intensieve begeleiding bij deze meervoudige problematiek. Onvoorwaardelijke warmte en veiligheid en op het juiste moment confronteren staan hierin centraal. Na de behandeling werken de jongeren verder aan een blijvend herstel in het nazorgprogramma Yes We Do.    

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een designerdrugsverslaving aanmelden voor een intakegesprek? Maak dan gebruik van ons aanmeldformulier. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.

Aanmelden

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinische en een ambulante behandeling, gevolgd door een intensief nazorgprogramma, waarbij onvoorwaardelijke, warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Al onze medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

LEES ALLES OVER ONZE UNIEKE AANPAK