Beeldschermverslaving

Beeldschermverslaving

In een wereld vol digitale prikkels kan een beeldscherm meer zijn dan alleen een hulpmiddel; het kan een uitvlucht worden. Wanneer beeldschermgebruik de controle overneemt, kan het uitgroeien tot een beeldschermverslaving, met ingrijpende gevolgen voor school, thuis en sociale contacten. Het echte probleem ligt vaak in de redenen waarom iemand steeds naar een scherm grijpt.

Aanmelden voor een intakegesprek

Heeft u een vraag?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311  (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wat is een beeldschermverslaving?

Smartphones, tablets en social media zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar wat als je merkt dat je uren achter een scherm blijft scrollen, video’s kijkt of gamet, zonder dat je het echt onder controle hebt? Een beeldschermverslaving betekent meer dan een x-aantal uren scrollen per dag. Iemand is verslaafd aan zijn beeldscherm als hij of zij afhankelijk is van zijn scherm en dit gedrag het dagelijks leven beheerst. 

Overmatig schermgebruik kan een serieus probleem vormen voor jongeren, vooral wanneer het een manier wordt om te ontsnappen aan onzekerheid, stress, eenzaamheid of negatieve gevoelens. Vaak is niet alleen de schermtijd die de grootste uitdaging vormt, maar de onderliggende reden waarom iemand zoveel tijd achter een scherm doorbrengt. Veel jongeren met ADHD, depressie, angststoornissen of andere psychische uitdagingen hebben ook vaak te maken met een beeldschermverslaving.

Bij Yes We Can Clinics kijken we niet alleen naar schermgebruik, maar kijken we naar de bredere problematiek. Door de onderliggende oorzaken aan te pakken, helpen we jongeren niet alleen om hun schermgebruik in balans te brengen, maar ook om weer echte grip te krijgen op hun leven.

Anouschka

“Als ik mijn leven vóór Yes We Can Clinics in één woord moet omschrijven, dan is het eenzaam."

Wanneer wordt schermgebruik een probleem?

Beeldschermgebruik wordt problematisch wanneer het een negatieve invloed krijgt op het dagelijks leven. Jongeren die te veel tijd achter een scherm doorbrengen, ervaren vaak:

  • Geen controle meer over hun schermgebruik.
  • Sociale isolatie en steeds vaker alleen voelen.
  • Moeite met concentreren op school of werk.
  • Slaapproblemen door overmatig schermgebruik.
  • Onrust zonder toegang tot een scherm.
  • Schermgebruik als uitvlucht.

Behandeling van een beeldschermverslaving

Bij Yes We Can Clinics richten we ons niet alleen op beeldschermverslaving, maar vooral op de onderliggende oorzaken. Overmatig schermgebruik is vaak een manier om te ontsnappen aan psychische en/of gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld ADHD, depressie, angst of eenzaamheid. Daarom kijken we verder dan alleen een beeldschermverslaving en benaderen we herstel vanuit een breder perspectief.

Tijdens de behandeling leren jongeren niet alleen om hun schermgebruik te reguleren, maar vooral:

  • Welke gevoelens of situaties hun schermgebruik triggeren.
  • Hoe ze op een gezonde manier met stress en sociale druk omgaan.
  • Hoe ze meer zelfvertrouwen en sociale vaardigheden opbouwen.
  • Hoe ze structuur en balans in hun leven terugbrengen.

Het doel is om jongeren bewuster te maken van hun schermgebruik en het te helpen meer controle over te krijgen.  Dit betekent dat ze leren onderscheid te maken tussen functioneel schermgebruik (bijvoorbeeld voor school of werk) en niet-functioneel schermgebruik, zoals doelloos scrollen.

Medicatie afbouwen bij beeldschermverslaving

We zien regelmatig jongeren binnenkomen met een ernstige verslaving aan schermgebruik, zoals overmatig gamen, social media gebruik of online gokken. Vaak ligt er meer achter dit gedrag, zoals onzekerheid, stress, depressie of ADHD, waarvoor ze medicatie voorgeschreven krijgen. Denk aan SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers) bij depressieve klachten of Methylfenidaat bij ADHD en ADD.

Bij Yes We Can Clinics richten we ons op de kern van het probleem en onderzoeken we of medicatie kan worden afgebouwd. Waar mogelijk streven we naar een zo laag mogelijke dosering of volledige afbouw. Dit gebeurt altijd onder toezicht van onze psychiaters, in overleg met de jongere en ouders.

Na de behandeling hebben veel jongeren aanzienlijk minder medicatie nodig of kunnen ze er zelfs helemaal zonder.

Nazorgprogramma Yes We Do

Na een behandeling bij Yes We Can Clinics blijven jongeren werken aan een gezonde balans tussen online en offline leven binnen ons intensieve nazorgprogramma: Yes We Do. Tijdens dit onderdeel van de behandeling krijgen zij begeleiding en ondersteuning om hun herstel toe te passen in het dagelijks leven. Dit omvat onder andere het opbouwen van een zinvolle dagbesteding, zoals het school of werk.

Fellow Julia over haar beeldschermverslaving

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze inhoud te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand die kampt met een beeldschermverslaving aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Aanmelden voor een intake

Waarom Yes We Can Clinics werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinische en een ambulante behandeling, gevolgd door een intensief nazorgprogramma, waarbij onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Al onze medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Onze unieke aanpak