Bij Yes We Can Clinics behandelen we verschillende soorten angststoornissen. Niet iedere angst is immers hetzelfde. Gegeneraliseerde angst, faalangst en agorafobie (pleinvrees) zijn enkele voorbeelden van een angststoornis waarmee een jongere te maken kan hebben.
Bij een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel piekerstoornis genoemd, ben je overmatig bang en bezorgd over de dagelijkse dingen zonder dat daar direct een aanleiding voor is. Bijvoorbeeld over relaties, school- of werkprestaties. Je kunt niet stoppen met piekeren, je voelt je altijd gespannen en zenuwachtig. De angst is niet op één ding gericht maar op verschillende dingen. Daarnaast kun je last hebben van bijvoorbeeld een rusteloos en opgejaagd gevoel, concentratieproblemen en slaapproblemen.
Bij sociale angst, ook wel sociale fobie genoemd, zijn kinderen en jongeren bang voor de reactie van anderen en het beeld dat anderen van hen hebben. Ze willen alles goed doen en zijn vaak bang om iemand te ontmoeten, naar school te gaan en dingen buitenshuis te doen. Hierbij kunnen zij ‘angst voor de angst’ ontwikkelen, waardoor ze terechtkomen in een moeilijk te doorbreken cirkel van angst.
Faalangst komt veel voor onder kinderen en jongeren. Er zijn verschillende soorten faalangst, zoals cognitieve faalangst (angst om te falen bij taken op school of werk) en sociale faalangst (angst om te falen in de groep). Door negatieve ervaringen, maar ook door persoonskenmerken zoals bijvoorbeeld perfectionisme, kan het zelfvertrouwen sterk afnemen.
Wanneer je agorafobie hebt, heb je angst voor plekken buitenshuis. Vaak gaat het om plekken waar veel mensen zijn, bijvoorbeeld een drukke straat, een winkelcentrum of het openbaar vervoer. Vooral op plaatsen waar je moeilijk weg kunt komen of slecht geholpen kan worden is er heftige angst. Ook kun je bang zijn voor een paniekaanval, een acuut, allesoverheersend gevoel van angst en spanning. Bij een paniekaanval heb je het gevoel de controle te verliezen. Ook rillingen, misselijkheid, zweten, ademnood en trillen zijn kenmerken van een paniekaanval.
Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40-2110311.
Intake formulier