Wat is manipuleren?
Manipuleren is het opzettelijk beïnvloeden van een ander, waarbij geen rekening wordt gehouden met de wensen en grenzen van die ander. Iemand forceren ergens aan mee te werken of iets te doen, terwijl hij of zij daar geen belang bij heeft en het vaak ook helemaal niet wil.
Manipulatief gedrag is soms moeilijk te herkennen omdat mensen, ook jongeren, subtiel te werk kunnen gaan. Toch zijn er wel signalen waar je manipulatieve personen aan kunt herkennen, zoals:
- Ze verdraaien je woorden
- Ze geven bijna altijd anderen de schuld
- Ze pesten, intimideren of bedreigen je net zolang totdat ze iets van je gedaan krijgen
Waarom liegen en manipuleren jongeren?
Liegen en manipuleren zien we vaak terug bij jongeren die kampen met een verslaving. Als zij behoefte hebben aan hun middel, dan beheerst dit hen op zo'n manier dat alle andere gevoelens zoals liefde, waarheid en eergevoel op de achtergrond raken. De behoefte aan drugs, gamen of het (niet) eten bij een eetstoornis is voor hen net zo belangrijk als ademen. De ziekte heeft hen in de greep en beheerst het leven.
Achter het gedrag gaan vaak verschillende problemen schuil. Bijvoorbeeld een geschiedenis van uitsluiting, pesten en/of ‘verkeerde’ vriendschappen. Bij Yes We Can Clinics staan we met een multidisciplinair behandelteam voor de jongeren klaar. We bieden deskundige begeleiding binnen een warm, veilig en positief behandelklimaat.
Behandeling van liegen en manipulatief gedrag
Bij Yes We Can Clinics helpen we jongeren om inzicht te krijgen in hun gedrag en hun leven weer op de rit te krijgen. Dat doen we met warme aandacht en liefde, maar ook door de confrontatie met hun eigen gedrag. We focussen op gedragsverandering. Wat is nodig om te veranderen? En hoe blijf je in je kracht?
Het probleem erkennen
In groepssessies leren jongeren erkennen dat ze een probleem hebben. Ze worden zich bewust van wat er in hun leven speelt en worden uitgedaagd elkaar feedback te geven. Deze gesprekken worden geleid door ervaringsdeskundige counselors die zelf ook met problemen geworsteld hebben. Zij weten precies wat de jongeren doormaken en zijn het levende bewijs dat veranderen écht kan.
Mix van behandelvormen
Naast groepssessies zijn er dagelijkse sport- en outdooractiviteiten waarin de jongeren leren samenwerken en hun grenzen verleggen. Ook is veel aandacht voor systeemtherapie. Zo bieden we voor ouders (en in sommige gevallen de partner) het Familieprogramma en voor broers en zussen van fellows in de kliniek het programma Yes We Too. Ook terugvalpreventie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hierbij werken we ook nauw met de familie samen.
De jongeren hebben elke week verschillende een-op-eensessies met hun vaste behandelaar, die gebruikmaakt van bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering. Bij al onze professionals staan onvoorwaardelijke steun en acceptatie voorop. Wij geloven dat verandering alleen kan plaatsvinden in een sfeer van warmte en vertrouwen. Daar maakt ons hele team zich dan ook elke dag weer sterk voor.
Liegen, manipuleren en medicatie
Jongeren die liegen en manipuleren hebben vaak ook met verslavingen te maken. Hiervoor kunnen zij al eerder medicijnen voorgeschreven hebben gekregen, zoals bijvoorbeeld Nalmefeen. Binnen Yes We Can Clinics staan we echter voor een behandeling zonder medicatie. Wij willen ‘de werkelijke symptomen’ van de jongere behandelen, in plaats van de symptomen zoals die zich voordoen mét medicatie. Daarom streven wij ernaar om tijdens de behandeling de eventuele medicatie die de jongeren gebruiken, naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen.
Verantwoord afbouwen
Het afbouwen gebeurt onder het toeziend oog van onze psychiaters en met hulp van het gehele behandelteam. Het veilige behandelklimaat van Yes We Can Clinics, de positieve omgeving en het behandelteam dat constant aanwezig is om de jongeren te motiveren, te steunen en waar nodig te confronteren, zorgen ervoor dat het afbouwen van of stoppen met medicatie meestal echt mogelijk is. Ook als de jongere na de behandeling verder gaat werken aan herstel, blijkt medicatie vaak niet of nauwelijks meer nodig.
Meer weten?
Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier.
Aanmelden voor een intakegesprek
Wilt u een jongere die liegt en manipulatief gedrag vertoont aanmelden voor een intakegesprek bij Yes We Can Clinics? Vul dan ons aanmeldformulier in. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.
Aanmelden