Wat is antisociaal gedrag?
Mensen die antisociaal gedrag vertonen, houden geen rekening met de gevoelens en wensen van anderen. Ze stellen zich vaak onverschillig op en vallen anderen lastig, zonder verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen gedrag en vaak zonder spijt te tonen.
Als het gedrag gedurende langere tijd aanhoudt en de persoon zelf en ook de omgeving eronder gebukt gaan, dan is waarschijnlijk sprake van een gedragsstoornis. Bijvoorbeeld Conduct Disorder (CD), ook wel antisociale persoonlijkheidsstoornis genoemd.
Antisociaal gedrag kan allerlei achtergronden en redenen hebben. Zo kan het getriggerd worden door de drang om een verslavend middel te verkrijgen, als ook een verslaving een rol speelt. Ook traumatische gebeurtenissen uit het verleden kunnen meespelen, zoals pesten, mishandeling of misbruik.
Bij Yes We Can Clinics onderzoeken we samen met de jongere waar het gedrag vandaan komt, zodat de jongere hier meer inzicht in krijgt. Vervolgens gaan we samen aan de slag, stap voor stap, om nieuwe doelen te stellen, nieuw gedrag te oefenen en dit gedrag ook in de toekomst vast te houden.
Kenmerken van antisociaal gedrag
Jongeren die antisociaal gedrag vertonen, doen dat op verschillende manieren. De volgende kenmerken worden vaak gezien:
- snel prikkelbaar zijn, snel driftig worden;
- lastigvallen van anderen, onder andere pesten en vechten;
- liegen en stelen;
- ongevoelig zijn voor straf, beperkt ontwikkeld geweten hebben;
- moeilijk rekening kunnen houden met de gevoelens en wensen van anderen;
- vaak ontbreken van spijtgevoelens.
Behandeling van antisociaal gedrag
Bij Yes We Can Clinics helpen we jongeren om inzicht te krijgen in hun gedrag en hun leven weer op de rit te krijgen. We kijken daarbij niet naar de ‘labels’ die de jongeren in het verleden hebben gekregen of naar de dingen die zij ‘fout’ doen, maar juist naar hun talenten en kwaliteiten. We bespreken de oorzaken van het gedrag (Waar zit de pijn?) en richten ons op de weg naar herstel (Hoe ga je werken aan gedragsverandering? Hoe zorg je ervoor dat je niet terugvalt in je oude gedrag?).
Het probleem erkennen
In groepssessies leren jongeren erkennen dat ze een probleem hebben en worden ze zich bewust van wat er in hun leven speelt. Dat is een belangrijke stap. Ze worden uitgedaagd met elkaar mee te denken en elkaar feedback te geven. Deze gesprekken worden geleid door ervaringsdeskundige counselors, die weten hoe het is om geconfronteerd te worden met het eigen (destructieve) gedrag. Zij houden de jongeren een spiegel voor, terwijl ze altijd naast hen staan.
Onvoorwaardelijke steun
Wij geloven dat verandering alleen kan plaatsvinden in een sfeer van warmte en vertrouwen. Daarom staan bij al onze professionals onvoorwaardelijke steun en acceptatie voorop.
De jongeren, die we ‘fellows’ noemen, krijgen individuele therapie van hun vaste behandelaar, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering. Tijdens dagelijkse sport- en outdooractiviteiten leren de jongeren samenwerken en persoonlijke doelen oefenen. En omdat de familie een belangrijke schakel is in het herstel, is ook veel aandacht voor systeemtherapie. Voor ouders en partners bieden we het Familieprogramma, broers en zussen van fellows in de kliniek krijgen ondersteuning in het programma Yes We Too.
Antisociaal gedrag en medicatie
Mogelijk gebruiken de jongeren medicatie voordat zij bij ons binnenkomen, bijvoorbeeld kalmerende middelen zoals benzodiazepinen. Een arts kan deze medicatie eerder voorgeschreven hebben. Bij Yes We Can Clinics staan we echter voor een behandeling zonder medicatie, omdat wij ‘de echte jongere’ willen behandelen, in plaats van de jongere onder invloed van medicatie.
Verantwoord afbouwen
Wij streven ernaar om de eventuele medicatie die de jongeren al gebruiken, naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen. Dit doen wij onder het toeziend oog van onze psychiaters. Het veilige behandelklimaat van Yes We Can Clinics, de positieve omgeving en het behandelteam dat aanwezig is om de jongeren te motiveren, te steunen en waar nodig te confronteren, zorgen ervoor dat het afbouwen van of stoppen met medicatie meestal echt mogelijk is. Ook als de jongere klaar is met de behandeling en verder werkt aan herstel, blijkt medicatie vaak niet of nauwelijks meer nodig.
Meer weten?
Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier.
Aanmelden voor een intakegesprek
Wilt u een jongere die antisociaal gedrag vertoont aanmelden voor een intakegesprek bij Yes We Can Clinics? Vul dan ons aanmeldfomulier in. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.
Aanmelden voor een intakegesprek