Oud-fellow Selina weet als geen ander hoe het voelt als social media je leven overneemt. Tijdens haar behandeling bij Yes We Can Clinics vond ze de kracht om los te breken van haar verslaving, haar depressie en het gevoel nooit goed genoeg te zijn.
“Voor Yes We Can Clinics was ik heel depressief en isoleerden ik mezelf. Ik zat veel op mijn telefoon, altijd met mijn koptelefoon op. Als mijn ouders dingen aan mij vroegen, werd ik gelijk boos. Daardoor gingen zij op hun tenen lopen en durfden ze geen contact meer met mij te leggen. Ze deden er alles aan om escalatie te voorkomen. Ik zat veel thuis, met mijn vriendinnen sprak ik niet meer af. Ik had elke keer weer een smoesje om niet te komen, de waarheid vertellen deed ik aan hen nooit. Omdat ik altijd op social media zat, werd mijn wereldje heel klein. Op een gegeven moment begon ik ook met zelfbeschadiging, wat uiteindelijk zelfs uitgroeiden in een aantal suïcidepogingen. Mijn leven zag er niet leuk uit.”
Al langere tijd zat Selina niet lekker in haar vel. Op school werd ze erg gepest door haar lichamelijke beperking. De weg naar herstel begon voor Selina op een plek waar ze écht gezien werd: Yes We Can Clinics. “Bij vorige hulpverlening loog ik tegen iedereen. Niemand wist hoe slecht het écht met mij ging. Bij Yes We Can Clinics werd ik voor het eerst geconfronteerd met de realiteit. Ik wist al wel dat mijn social media gebruik problematisch was, maar in de kliniek kwam ik erachter hoé erg ik eraan toe was.”
“Social media was mijn uitvlucht, mijn eigen bubbel waarin ik niks hoefde te voelen. Waar andere drank of drugs gebruiken om te ontspannen, scrolde ik urenlang. Ik werd hier enorm onzeker van. Op TikTok zag ik meiden die ik veel knapper vond dan mezelf, dat kwam door mijn lage zelfbeeld. Als zij dan bepaalde kleren droegen of make-up gebruikten, dan ging ik ook gelijk naar de winkel om het te kopen. Ik deed alles om er maar bij te horen, omdat ik onzeker was. Social media beïnvloedde mij zo erg, dat het niet meer gezond was.”
“Ik wil niet overal meer bij horen en leef meer in het moment.”
“Na Yes We Can Clinics zit ik echt een stuk beter in mijn vel. Ik ben weer van dingen aan genieten, heb geen social media meer en vergelijk mezelf een stuk minder met anderen. Daardoor is mijn onzekerheid ook veel minder geworden. Ik wil niet overal meer bij horen en leef meer in het moment. De rust die ik nu ervaar, geeft mij motivatie om in herstel te blijven. Ik wil echt niet meer terug naar hoe ik me toen voelde, daar hou ik me echt aan vast.”
Opnieuw apps downloaden, dat doet Selina bewust niet. “Soms vind ik het wel lastig zonder social media. Als ik met mijn vriendinnen op pad ben, zie ik veel mensen om mij heen even snel Instagram of TikTok op hun telefoon checken. Dan merk ik wel dat ik het daar soms moeilijk mee heb, omdat je de apps echt voor je ziet. Maar aan de andere kant merk ik dat ik daar wel echt aan het genieten ben van het moment. Dan besef ik pas weer hoeveel mensen niet door hebben hoe verslavend social media is.”
“Wat tijdens mijn behandeling bij Yes We Can Clinics de meeste impact heeft gemaakt, zijn de themasessies. Grenzen leren aangeven is een onderwerp dat regelmatig terugkwam. Bij de groepssessies werd ik bijvoorbeeld bij de incheck steeds overgeslagen en ik wist niet waarom. Op een gegeven moment moest ik er dan zelf achterkomen dat ik voor mezelf moet opkomen. Toen kwam bij mij het besef dat ik dat heel mijn leven lang nog nooit heb gedaan. Ik kwam nooit voor mezelf op en liet alles altijd maar gebeuren. Ook tijdens anderen activiteiten stond bij mij hulp vragen en voor mezelf opkomen altijd centraal. Hierbij merkte ik ook dat ik altijd een bewijsdrang voel. Ik wilde laten zien dat het mij lukt, ondanks mijn beperking. Dankzij Yes We Can Clinics weet ik nu hoe ik mijn grenzen moet aangeven.”
“In de kliniek kwam ik erachter dat ik mijn hele leven lang nog nooit voor mezelf ben opgekomen en altijd alles maar liet gebeuren.”
Naast ontzettend hard aan zichzelf werken, maakte Selina ook een hoop mooie momenten mee in de kliniek. “Mijn favoriete moment bij Yes We Can Clinics is het kampvuur op woensdagavond, waarbij we de nieuwe fellows verwelkomden. Voor mij een fijn, warm moment waarbij we lekker met alle andere fellows gingen dansen. Dat gaf echt een gevoel van vrijheid. Ook heb ik de feestdagen in de kliniek doorgebracht, dat is voor mij nog steeds een bijzonder moment waar ik heel dankbaar voor ben. We hebben zoveel lol gehad en leuke dingen gedaan. Ik kijk daar nog steeds met fijne gevoelens op terug.”
Inmiddels weet Selina als geen ander hoe belangrijk het is om eerlijk te zijn over je gevoel en hulp te durven vragen. Iets was ze een lange tijd niet deed, maar nu inziet hoe krachtig het is om je kwetsbaar op te stellen. “Wat ik andere fellows in dezelfde situatie zou willen meegeven? Praat over je problemen. Ik hield altijd alles erg voor mezelf, maar dat werkt niet. Gooi het er gewoon uit, praat er met iemand over. Want uiteindelijk kom je er samen beter uit.” Ook aan haar jongere zelf heeft ze nog motiverende woorden: “Wees liefdevoller voor jezelf. Ben niet zo streng en leg de lat niet te hoog.” Een boodschap die volgens Selina geldt voor iedereen die worstelt met zichzelf: je bent goed zoals je bent, ook als het even tegenzit.
Worstel je ook met psychische problemen, verslavingen of gedragsproblemen? Yes We Can Clinics is er voor jou én je familie. Meld je aan via ons intakeformulier of bel ons voor meer informatie op +31 (0)40 211 0311. Yes You Can!
Aanmelden voor een intakegesprek