Met behulp van data dieper inzicht krijgen in de behandeleffectiviteit én tegelijkertijd de administratie werklast verminderen. Het lukte de Yes We Can Healthcare Group met behulp van zelfontwikkelde intelligente applicaties. Door digitale innovatie kunnen zij zich richten op wat echt belangrijk is: jongvolwassenen (‘fellows’ genoemd) van 13 tot 27 jaar met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen begeleiden in hun weg naar herstel.
Al voor langere tijd zocht de Yes We Can Healthcare Group naar een oplossing om behandelresultaten transparant te monitoren en het bijhouden van dossiers makkelijker te maken. Bestaande software voldeed niet aan hun specifieke wensen. Omdat ze geen concessies wilden doen, besloot Yes We Can zelf aan de slag te gaan. Hawking Healthcare Technology, onderdeel van de Group, ontwikkelde hiervoor de app Discovery. De resultaten liegen er niet om. Door de administratie werklast van jongerencoaches, behandelaren, psychologen en psychiaters te verminderen, bespaart Discovery hen dagelijks uren aan rapportagetijd. Waar coaches eerder bijna twee uur nodig hadden om rapporten te schrijven, kost hen dit nu minder dan een half uur. De combinatie van slimme technologie en kunstmatige intelligentie levert gestructureerde, voorspellende data op. Dit leidt tot betere zorgresultaten, efficiëntere werkprocessen en scherpere inzichten in de voortgang van de fellows tijdens hun behandeling.
Bij het ontwikkelen van Discovery gaf het team van Hawking prioriteit aan het oplossen van het meest urgente probleem: de administratieve werkdruk van het Yes We Can-team. “Ik wil zoveel mogelijk tijd doorbrengen met de jongeren,” zegt Bram, Team Captain van de jongerencoaches bij Yes We Can. “Zij volgen een intensief programma waarin we in korte tijd een hechte band opbouwen. Ik wil niet rondlopen met een laptop of tablet, want dat zou de verbinding alleen maar verstoren. Daarom begonnen we pas met rapporteren zodra de fellows in bed lagen.” Voorheen moesten coaches na hun late diensten nog uren rapporten opstellen. Nu worden deze snel samengesteld met behulp van voorspellende tags en op maat gemaakte koppen. Hierdoor kunnen de coaches zich richten op relevante informatie en tegelijkertijd meer tijd besteden aan interactie met de fellows. “Dankzij Discovery kost rapporteren me veel minder tijd, wat me meer rust geeft – en letterlijk meer slaap.”
De jongerencoaches zijn de hele dag aanwezig bij de fellows in de kliniek. Ze zijn als een broer of zus en bieden ondersteuning waar nodig. Door hun warme en intensieve interactie met de fellows krijgen ze een volledig beeld van wat er in de groep gebeurt en ontwikkelen ze een soort zesde zintuig om dingen waar te nemen die niet direct zichtbaar zijn of uitgesproken worden. Hierdoor verzamelen de jongerencoaches essentiële informatie over de fellows die bij Yes We Can worden behandeld. De bevindingen worden dagelijks gedeeld tijdens multidisciplinaire overleggen met therapeuten, behandelaren, verpleegkundigen en psychiaters. Alles wordt nu bijgehouden in Discovery, wat niet alleen tijd bespaart, maar ook waardevolle inzichten en optimalisaties voor het behandelproces oplevert. Daarnaast krijgt het multidisciplinaire team een duidelijk, real-time overzicht van de ontwikkeling van elke fellow.
"Yes We Can laat zien hoe digitale innovatie, wanneer afgestemd op de echte behoeften, zorgprofessionals in staat stelt om levensveranderende zorg te bieden."
Johan Linssen, CEO van de Yes We Can Healthcare Group, legt uit: “Al onze applicaties moeten onze collega’s in staat stellen slimmer te werken in aanzienlijk minder tijd. Dit bereiken we met Discovery, maar bijvoorbeeld ook met de app Honeygrid. Op basis van een model dat is ontwikkeld door drie gerenommeerde psychiaters stelt Honeygrid collega’s in staat om intuïtief symptoompatronen samen te stellen. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen ze snel een diagnose en behandelplan opstellen. Dit blijft volledig gepersonaliseerd en afgestemd op elke fellow, maar kost minder tijd en biedt veel diepgaandere inzichten. Bij Yes We Can hebben we één doel: ‘Alles voor de fellow.’ Dit kunnen we alleen bereiken als we onze collega’s in staat stellen zich volledig op hen te richten.”
Bij Yes We Can is het motto ‘Alles voor de fellow’ niet zomaar een slogan, maar een leidend principe dat diep verankerd is in de hele organisatie en in elke behandelmethode. Tools zoals Discovery en Honeygrid laten zien hoe digitale innovatie, wanneer afgestemd op de echte behoeften, zorgprofessionals in staat stelt om levensveranderende zorg te bieden. Door slimmer te werken, zorgt Yes We Can ervoor dat elke seconde wordt besteed aan wat echt belangrijk is: jongeren helpen de regie over hun leven terug te krijgen en een gezond herstel te bereiken. En deze aanpak blijkt succesvol. Meer dan 74% van de oud-fellows heeft na het afronden van het klinische behandel- en nazorgprogramma geen gespecialiseerde zorg meer nodig. Elk jaar behandelt Yes We Can meer dan 1.000 jongeren van 13 tot 27 jaar die worstelen met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen. Samen met andere fellows van over de hele wereld leren zij hun problemen te herkennen en erkennen, om hulp te vragen en zich uit te spreken. Op een plek waar onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en confrontatie op het juiste moment centraal staan, werken meer dan 500 gespecialiseerde zorgprofessionals hard om fellows en hun families te helpen van hopeloosheid naar geluk. In lijn met de behandeling nemen ouders en/of verzorgers deel aan een intensief familieprogramma, zodat ook zij de juiste ondersteuning krijgen in het herstelproces.